IKON – UITZENDINGEN UIT OPEN HOF

 

De opnames met de Kindercantorij

25 maart was een spannende dag voor een grote groep kinderen van de Kindercantorij.

Eindelijk was het zover: de langverwachte radio-opname van de 5 liedjes van Hanna Lam en Wim ter Burg was een feit! Zeer geconcentreerd zijn de kinderen samen met 7 ondersteunende dames van het OJKO en de Open Hof Cantorij ruim 2 uur bezig geweest deze liedjes op te nemen, met als begeleiding Eleanor van Koesveld aan de vleugel en Thomas en Suzanne als jonge blokfluiters.

Zeker bij het eerste lied duurde het lang voordat de opnameleider Cor Brandenburg en Willem tevreden waren over de balans. Elke keer moesten de kinderen het opnieuw zingen, omdat er weer een microfoon verschoven moest worden. Voor de kinderen waren het twee inspannende uren. Elke extra geluidje werd door de microfoons opgevangen en door Cor gehoord. Vooral 5 seconden héél stil blijven na de opname was een hele uitdaging. Maar uiteindelijk stond het er allemaal prima op. Toen de kinderen weg waren, bleven de volwassenen nog even voor het lied ‘Tijd van leven’, waarbij Wendy prachtig een couplet solo zong.

De aanleiding

Als een hommage aan de toen net overleden pionier van het kinderlied in de kerk Wim ter Burg schreef Willem Blonk in 1996 zes pianostukken onder de titel ‘Tijd van leven’. Vijf van zijn liedjes, gekozen bij de fasen van een mensenleven, worden in deze muziek gecombineerd met het lied ‘Tijd van leven’ bij het boek Prediker. Dat wordt overigens gezongen op de heel vertrouwde melodie van de Psalmen 77 en 86 uit het Liedboek voor de Kerken. Eigentijdse pianomuziek op herkenbare thema’s dus. Christo Lelie, vooral bekend als muziekrecensent van Trouw, noemde deze zes stukken ‘de beste liturgische pianomuziek die er sinds Liszt en Alkan is geschreven’! Overigens: als u de cd ‘Zing, adem, zing’ hebt, hoort u tussen de prachtige zang van de koren al vier delen van deze zes als intermezzo’s, gespeeld op onze eigen concertvleugel.

De overige twee werden, eveneens op 25 maart, door de componist zelf voor de radio – uitzendingen ingespeeld.

De uitzendingen

Kees Schuurman, programmamaker bij de IKON, maakt zes korte uitzendingen op aansluitende zondagen in het kader van het programma Zin op zondag, dat op 747 AM rond 18.30 uur wordt uitgezonden. Waarschijnlijk is de eerste uitzending op 1 mei.a.s. Daarin hoort u het lied ‘Tijd van leven’ en de Prélude op die melodie, voorzien van een toelichting door Willem. Daarna komt er dan elke week een lied van de kindercantorij bij.

 

Tip: de cd ‘Zing, adem, zing’ is nog steeds in de handel. Bestellen kan bij Gooi & Sticht, tel. 038 3392556 of  via Internet op verkoop@kok.nl. Bestelnummer 88524, prijs € 16,50.

 

                                                                                  Nienke Timmers en Willem Blonk

 

[